درباره جلال آل احمد


جلال الدین سادات آل احمد، معروف به جلال آل احمد، نویسنده و مترجم، در سال ۱۳۰۲ پس از هفت دختر در تهران متولد شد و نهمین فرزند پدر و دومین پسر خانواده بود.

پدرش روحانی بود و در محله سید نصرالدین از محله‌های قدیمی شهر تهران زندگی می‌کردند. جلال دوران کودکی‌اش را در محیطی مذهبی گذراند، پدرش نسبت به تربیت مذهبی‌شان به شدت سختیگر بود. پس از تمام کردنِ دوره دبستان، پدرش که تحصیل را در مدارس دولتی نمی‌پسندید و پیش بینی می‌کرد آن درس‌ها، فرزندش را از راه دین و حقیقت منحرف می‌کنند، برای ادامه تحصیل در دبیرستان با او مخالفت کرد. جلال در این باره چنین می‌گوید: «دبستان را که تمام کردم، دیگر نگذاشت درس بخوانم و گفت: «برو بازار کار کن» تا بعد ازم جانشینی بسازد. و من رفتم بازار. اما دارالفنون هم کلاس‌های شبانه باز کرده بود که پنهان از پدر اسم نوشتم.»

اینگونه جلال روزها به کارهایی چون ساعت‌سازی، سیم‌کشی برق، چرم فروشی و… می‌پرداخت و شب‌ها دور از چشمِ پدر در کلاس‌های شبانه مدرسه «دارالفنون» درس می‌خواند.

پس از پایان تحصیل در دبیرستان که با آغاز جنگ جهانی دوم مصادف شده بود، پدرش او را به نجف پیش برادر بزرگش سید محمد تقی فرستاد تا در آنجا علوم دینی بیاموزد، اما این سفر چند ماه بیشتر دوام نیاورد و جلال به ایران بازگشت؛ سپس وارد دانشسرای عالی شد و در سال ۱۳۲۵ در رشته ادبیات فارغ‌التحصیل شد.

به طور کلی نثر آل احمد نثری است شتابزده، کوتاه، تاثیرگذار و در نهایت کوتاهی و اختصار. اغلب نوشته‌هایش به گونه‌ای است که خواننده می‌تواند تصور کند، نویسنده هم اکنون در برابرش نشسته و سخنان خود را بیان می‌کند. آل احمد در شکستن برخی از سنت‌های ادبی و قواعد دستور زبان فارسی شجاعتی کم‌نظیر داشت و این ویژگی در نامه‌های او به اوج می‌رسد.

کتاب صوتی از رنجی که می بریم نوشتهٔ جلال آل احمد است. آرمان سلطان زاده گویندگی این کتاب صوتی را انجام داده و انتشارات آوانامه آن را منتشر کرده است. این اثر صوتی حاوی یک مجموعه داستان کوتاه است.

کتاب صوتی از رنجی که می‌بریم ۷ داستان کوتاه به نام‌های «درهٔ خزان‌زده»، «زیرابی‌ها»، «در راه چالوس»، «آبروی ازدست‌رفته»، «محیط تنگ»، «اعتراف» و «روزهای خوش» را در بر گرفته است. داستان‌های کوتاه این مجموعه مضامینی سیاسی‌ و اجتماعی دارند. جلال آل احمد در این کتاب تلاش کرده است تا وضعیت زندانیان سیاسی را به تصویر بکشد و داستان‌های شکست مبارزاتش در حزب توده را به تصویر بکشد.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *